Unul dintre lucrurile pe care se pune accent din ce in ce mai mult in prezent este eficienta energetica a cladirilor. O casa eficienta energetic si termic, al carei certificat atesta o clasa superioara de energie, nu este doar un spatiu confortabil in care sa iti desfasori activitatea, ci si un bonus in cazul in care vrei sa vinzi imobilul.

Afla cum poti sa iti transformi locuinta intr-o casa eficienta energetic si care sunt lucrurile care te pot ajuta sa obtii o certificare energetica superioara.

Ce inseamna o casa eficienta energetica?

Clasa de eficienta energetica a unei locuinte este atestata de o analiza a acesteia, realizata in general prin termografie (in infrarosu). Aceasta analiza observa zonele reci ale casei si pe cele calde, evidentiind astfel ceea ce numim punti termice. Puntile termice sunt zonele prin care se pierde caldura, ducand astfel la o ineficienta termica si energetica.

Cum transformi locuinta intr-o casa eficienta energetic si termic?

Un prim pas pe care il poti face pentru a te bucura de o locuinta eficienta energetic este sa cumperi o centrala electrica potrivita nevoilor tale de la Hornbach.ro.

Centrala termica este o optiune excelenta pentru a te bucura de caldura si apa calda, fara a mai fi nevoit sa depinzi de sistemul centralizat de alimentare. O centrala termica are consumuri mici, iar prin achizitionarea unui UPS pentru protectie te vei bucura de avantajele sale pentru mai mult timp.

O alta alegere importanta este izolarea termica a cladirii, pentru a limita pierderile de caldura. Este important sa vezi care sunt puntile termice si sa le izolezi temeinic, pentru ca temperatura la interior sa fie una constanta.

O temperatura constanta inseamna si un confort termic deosebit pentru ocupantii imobilului, dar si o protectie suplimentara pentru structura cladirii, impotriva umezelii, condensului si mucegaiului.

Casele in care umiditatea este foarte mare (peste 70%) au tendinta de a fi reci si de a elimina mai usor caldura, iar pentru a limita acest efect este nevoie de izolare termica. 

O casa care nu este izolata termic va inregistra pierderi mari de caldura, iar acest lucru inseamna ca oricat te-ai stradui sa suplimentezi incalzirea, aceasta se va pierde prin puntile termice, conducand la costuri foarte mari.

Puntile termice sunt in general pardoselile, golurile pentru usi si ferestre, jonctiunea perete-podea, placa de sub acoperis si fundatia. Acestea sunt zonele unde ar trebui dispusa o izolatie termica, cum ar fi cea pe baza de polistiren, vata minerala (bazaltica sau de sticla) sau spuma poliuretanica.

De asemenea, un plus in zona fundatiei il constituie si o hidroizolatie, polimerica sau pe baza de membrana de bitum, care sa tina infiltratiile de apa (din sol sau ploi si zapada) la distanta.  

Schimbarea elementelor de tamplarie este un aspect important in eficientizarea termica a locuintelor. Cum golurile de fereastra sunt punti termice cu potential mare de eliminare a caldurii, este nevoie sa alegi o tamplarie eficienta, dar si foi de geam suficient de performante cat sa nu permita formarea condensului.

Tamplaria PVC poate fi o solutie potrivita in acest caz, deoarece spre deosebire de tamplaria de lemn nu inregistreaza cicluri repetate de contragere si dilatare la umiditate. 

O casa care mentine constanta temperatura si costurile presupune sa investesti in confortul tau, insa investitiile sunt amortizate inca din primii ani.

Locuinta ta se va transforma intr-un spatiu confortabil, iar consumurile si costurile cu energia pot scadea ca urmare a implementarii acestor masuri.

Daca si tu vrei sa te bucuri de un spatiu eficient din punct de vedere al consumului de energie si al costurilor, alege sa faci aceste modificari in casa ta, iar aceasta va primi cu siguranta o certificare intr-o clasa superioara de eficienta energetica. 

7 thoughts on “Cum iti poti transforma locuinta intr-o casa eficienta energetica?

  1. Imi place modul in care autorul a structurat acest articol. Fiecare paragraf aduce o noua perspectiva si m-a captivat de la inceput pana la sfarsit. Apreciez eforturile depuse pentru a oferi cititorilor o privire obiectiva asupra subiectului.

  2. Am fost impresionat de informatiile oferite in acest articol. Nu stiam ca exista atat de multe aspecte de luat in considerare atunci cand vine vorba de acest subiect. Autorul a reusit sa aduca in prim-plan probleme importante si m-a determinat sa reflectez mai mult asupra lor.

  3. Articolul este foarte interesant si bine documentat. Imi place cum autorul a abordat subiectul si a prezentat diferitele perspective. Sunt de acord cu argumentele prezentate si cred ca este important sa continuam sa discutam despre aceasta tema in societate.

  4. Este un subiect de actualitate si cred ca ar fi benefic sa fie dezbatut mai mult in spatiul public. Multumesc autorului pentru efortul depus in realizarea acestui articol.

  5. As aprecia mai multe exemple practice sau studii de caz pentru a intelege mai bine conceptele prezentate. Cu toate acestea, consider ca articolul este util si informativ.

  6. Mi-a placut modul in care au fost prezentate informatiile si structura articolelui. A fost usor de urmarit si inteles tot ceea ce s-a dorit transmis.

  7. Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva noua asupra subiectului abordat. Autorul a reusit sa aduca argumente solide si bine documentate care sustin punctul sau de vedere.

Comments are closed.