Cititul este bun pentru copiii de toate varstele, de la copii mici la adulti. Citind carti pentru copii, el invata pentru sine ceva nou, interesant, isi largeste orizonturile si isi imbogateste vocabularul.

La urma urmei, o carte este cea mai comuna, accesibila si simpla modalitate de a transfera invataturi, informatii, cunostinte de la o persoana la alta, de la o natiune la alta, din generatie in generatie.

Beneficiile lecturii pentru copii

Parintii incep sa citeasca basme si povesti copiilor lor chiar inainte ca acestia sa invete a citi si a vorbi. Acest lucru ii ajuta pe copii sa perceapa dupa ureche cuvinte, imagini, obiecte.

Ei aud cuvinte noi, le memoreaza si mai tarziu le reproduc. In acest fel, copiii invata sa vorbeasca.

Astfel, se poate observa ca lectura cartilor dezvolta abilitatile de limbaj ale copilului. Invata sa construiasca corect expresii, invata cuvinte noi, invata sa pronunte corect termeni inca nefamiliari si complexi.

Cititul diverselor carti copii il invata pe copil sa vorbeasca corect si sa-si exprime clar gandurile. Cititul dezvolta si imaginatia copilului, iar discursul acestuia devine bogat si variat.

Pe langa transferul de cunostinte, lectura contribuie si la dezvoltarea gandirii clare, coerente si precise, precum si a memoriei.

In timp ce citesc, copiii dezvolta memoria, gandirea, sfera emotional-volitionala, capacitatea de iubire, de iertare, de empatie, de evaluare si de analiza a actiunilor, precum si de urmarire a relatiilor cauza-efect dintre evenimente.

Astfel, beneficiile cartilor pentru dezvoltarea personalitatii copilului sunt evidente.

Impactul negativ al excesului de televizor

Din pacate, observam ca astazi copiii citesc mai putin si petrec mai mult timp in fata televizorului si a computerului. Acest lucru afecteaza dezvoltarea lor, iar vorbirea si exprimarea lor sunt afectate, apar probleme inca din primele clase la scoala.

Aceste probleme nu se limiteaza doar la limba si literatura romana. Lectura contribuie la dezvoltarea acuitatii vizuale a copilului. Prin citirea cartilor, copilul intelege si percepe mai bine lumea din jur, oamenii si pe sine.

De aceea, este important sa acordam o atentie sporita lecturii copiilor. Adultii ar trebui sa achizitioneze literatura speciala pentru copii de la edituri care ofera povesti frumoase, captivante si ilustrate, carti care sa inspire dragostea pentru lectura inca de la o varsta frageda. Totodata, este esential sa fim modele vii pentru copii, invatandu-i cum sa citeasca dintr-o carte.

Pe langa faptul ca lectura este un fel de transfer de cunostinte catre un copil, lectura contribuie si la dezvoltarea gandirii clare, coerente si precise, a memoriei. Dar trebuie remarcat faptul ca in timp ce citesc, copiii nu numai ca:

• dezvolta memoria si gandirea;
• dezvolta si sfera emotional-volitionala;
• invata sa iubeasca;
• invata sa ierte;
• invata sa empatizeze;
• inavata sa evalueze actiunile;
• invata sa analizeze actiunile;
• invata sa urmareasca relatiile cauza-efect dintre evenimente.

Prin urmare, beneficiile cartilor care iti permit sa cresti si sa educi o personalitate holistica, armonioasa sunt destul de evidente pentru fiecare.

8 thoughts on “De ce este bine sa citeasca copiii carti pentru copii

  1. Acest articol mi-a deschis ochii asupra unor aspecte ale sanatatii mentale pe care nu le-am luat in considerare anterior. Am realizat ca este important sa nu ne neglijam starea de bine emotionala si sa acordam atentie semnelor de alarma. Sunt recunoscator pentru sfaturile practice oferite de autor, care ma vor ajuta sa-mi imbunatatesc calitatea vietii.

  2. Este un articol informativ si educativ despre importanta unei vieti echilibrate din punct de vedere mental. Am apreciat faptul ca autorul furnizeaza exemple concrete si studii de caz care sustin argumentele prezentate. De asemenea, sunt de acord cu ideea ca fiecare persoana ar trebui sa acorde atentie sanatatii sale mentale si sa ia masuri proactive pentru a o mentine intr-o stare buna.

  3. Am fost impresionat de profunzimea si complexitatea subiectului abordat in acest articol. Autorul reuseste sa analizeze diferite aspecte ale sanatatii mentale si sa ofere solutii viabile pentru problemele comune intalnite. Imi place faptul ca articolul are o abordare echilibrata si nu exagereaza in promovarea unui anumit tratament sau metoda.

  4. Articolul este foarte bine documentat si ofera o perspectiva interesanta asupra subiectului. Sunt de acord cu autorul in ceea ce priveste importanta sanatatii mentale si eforturile necesare pentru a o mentine intr-o stare buna. De asemenea, apreciez ca articolul ofera sfaturi practice si sugestii utile pentru a imbunatati starea de bine mentala.

  5. Acest articol mi-a deschis ochii asupra multor aspecte pe care nu le luasem in considerare pana acum atunci cand vine vorba de amenajarea gradinii. Cu siguranta voi reveni pe acest site pentru mai multe sfaturi si idei practice!

  6. Este impresionant cat de multa informatie valoroasa poate contine un singur articol! Am petrecut mult timp citind fiecare detaliu si acum ma simt mult mai pregatit sa imi transform gradina intr-un mic paradis verde. Multumesc pentru efortul depus!

  7. Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca ma confruntam cu dificultati in amenajarea gradinii mele. Sfaturile sunt foarte practice si usor de pus in aplicare, iar imaginile sunt inspiratoare. Abia astept sa imi pun in practica tot ce am invatat de aici!

  8. Articolul este foarte bine structurat si ofera informatii foarte utile despre cum sa iti amenajezi gradina. Am descoperit multe idei noi pe care cu siguranta le voi aplica in propria gradina. Multumesc pentru acest ghid detaliat!

Comments are closed.